FAQ

De afgelopen maanden kregen we uit allerlei hoeken al vragen over onze actie. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen en onze antwoorden.

Heb je een vraag die hier niet tussen staat of wil je meer weten over een van de onderstaande vragen, neem dan even contact met ons op.

Moet het café gered worden omdat het slecht gaat?

Nee, Café Saarein is een gezond en goedlopend café. Maar de huidige eigenares, Dia Roozemond, gaat met pensioen en dus ligt een commerciële overname van dit bruine café in de Jordaan op de loer. Dit willen we voorkomen door het café van haar over te kopen zodat het een stichting van ons allen wordt.

De benodigde €250k klinkt als een hoog bedrag. Waar is dit voor nodig?

Het overkopen van een café kost veel geld. Voor het terugbetalen van de aandeelhouders en voor de overname zelf hebben we €200k nodig. De overige €50k willen we gebruiken om wat onderhoud en hoognodige verbeteringen door te voeren aan de bar. Vrees niet, Saarein blijft Saarein. Maar het is wel lekker om de nieuwe fase in te gaan met hier en daar een likje verf, wat minder krakende stoelen en een bar die praktischer is ingericht. Mochten we meer dan €250k ophalen met z’n allen, dan kunnen we al veel sneller van start met onze langetermijndoelen, zoals vaker en langer open zijn en het organiseren van evenementen overdag.

Wat gebeurt er als jullie het doel niet halen?

Het niet halen van dit plan is voor ons geen optie. In dat geval zullen we op zoek moeten gaan naar alternatieve, aanvullende vormen van financiering zoals bijvoorbeeld een zakelijke lening, maar we starten de nieuwe fase van Saarein liever niet met zo’n achterstand. We willen dat dit plan slaagt, dus we hopen op de steun van de community en al onze allies.

Waarom een stichting?

Deze ondernemingsvorm heeft als voordeel dat het geen winstoogmerk heeft. Wanneer er aan het eind van het jaar iets overblijft, zijn we vrij om dat geld in te zetten voor bestaande organisatie en nieuwe initiatieven die onze missie onderschrijven en zich inzetten ter bevordering van de rechten voor vrouwen en LHBTQIAP+ personen.

Hoe gaat de stichting bestuurd worden?

Het stichtingsbestuur en de dagelijkse leiding van café Saarein zullen hand in hand opereren. Hoewel het stichtingsbestuur de verantwoordelijkheid draagt voor het gezond houden van het geheel, kan dat niet zonder dat de dagelijkse leiding hier een belangrijke stem in heeft. Daarnaast willen we ook een Raad van Advies oprichten die zowel het bestuur als ook de dagelijkse leiding kan adviseren over wat zij belangrijk acht voor de ontwikkeling van Saarein. Met deze drie-eenheid hopen we Stichting Saarein tot een transparante organisatie te maken die open staat voor een divers spectrum aan perspectieven en daarmee kan bieden aan en meegroeien met waar onze community behoefte aan heeft.

Krijgt de stichting een ANBI status?

We zijn de ANBI aanvraag aan het voorbereiden en hopen hier uitsluitsel over de ontvangen voor het einde van onze crowdfunding. Heb je hierover vragen, ook in relatie tot een grotere donatie die je overweegt, neem dan even contact op met Sebastian.

Kunnen wij Saarein na de overname ook nog blijven helpen?

Jazeker! Een van de dingen die we gaan doen is een Raad van Advies opstellen. Dit zijn mensen uit de community die er belang bij hebben dat het goed gaat met Saarein en dat de richting van Saarein in lijn ligt met de behoeften die spelen. De Raad van Advies, samen met de dagelijkse leiding, hebben een belangrijke advies stem in de koers van Stichting Saarein. We horen graag als je interesse hebt om jezelf verkiesbaar te stellen voor de Raad van Advies.