Over Saarein

Café Saarein, al tientallen jaren een begrip in de Amsterdamse lesbische en queer scene, maakt zich gereed voor een nieuwe fase. De huidige eigenares, Dia Roozemond, gaat na 25 jaar het café met passie te hebben gerund, met pensioen en dus ligt een onzekere toekomst van dit bruine café in de Jordaan op de loer.

Twee jonge barvrouwen, Talisa Harjono en Sterre Marijn Krot, ondersteund door activistisch ondernemer Sebastian Kersten willen het café koste wat het kost behouden. Zij willen het café – met hulp van ruim dertig vrijwilligers uit de queer gemeenschap – overnemen en omvormen tot een stichting die voor en door de community wordt gerund.

“Er mag niet nog zo’n legendarische LHBTQIAP+-plek verloren gaan”

Hoe het begon

1978 – 1999

Saarein is een legendarisch feministisch café. Saarein is cultureel erfgoed. Saarein is een veilige haven. Een groot deel van de Nederlandse vrouwen- en queer geschiedenis is bewaard gebleven in de stenen van dit pand. Die geschiedenis begint in 1978, als een collectief vrouwen met behulp van crowdfunding het café overneemt van Saar en Rein. Saarein.

Er is een sterke behoefte aan een café voor vrouwen alleen, “een trefpunt in eigen beheer voor allerlei vrouwen, waar je elkaar ongestoord kan ontmoeten om te praten, te drinken, te flipperen of te flirten.” Toen vrouwen in 1978 nog altijd geen recht hadden om alleen – dat wil zeggen: zonder begeleiding van een man – aan de bar te zitten, had dit collectief er genoeg van. Protesten volgden, en uiteindelijk een eigen plek met eigen regels!

 

Dit vrouwencollectief is niet zomaar een collectief, het zijn de pioniers van de homo- en vrouwenbeweging. De vrouwen maakten deel uit van de Dolle Mina’s, Paarse September en Lesbian Nation. Het zijn de grondleggers van onze vrijheid. Met deze vrouwen aan het roer wordt Saarein een drukbezochte bruine kroeg voor bier, vrouwenvertier en queer feesten, en tegelijkertijd een feministisch bolwerk waar talloze plannen worden gesmeed om queer- en vrouwenemancipatie verder te brengen.

Saarein II

1999 – 2024

In 1999 neemt Dia Roozemond het café over van het vrouwencollectief, waar onder andere Marjan Sax (Mama Cash) deel van uitmaakte. Dia is geboren in de Damstraat, opgegroeid in West en had ruime horeca-ervaring. Vanaf het moment van overname doopt Dia Saarein om tot “Saarein 2”. Nog steeds is het café een safe space en ontmoetingsplek voor les(bi) vrouwen, transpersonen, homo’s en queers. Bij Dia zijn alle queerminded personen welkom.

De toekomst van Saarein

2024 en verder!

En nu gaan we met z’n allen een nieuwe fase in. Na 25 jaar kijkt Dia uit naar haar welverdiende pensioen en wij willen koste wat het kost Saarein behouden. Via deze crowdfunding willen we geld ophalen zodat we het kunnen kopen. Vervolgens wordt Saarein ondergebracht in een stichting die van ons allemaal wordt. Dit is onze plek en dat willen we zo houden!

Ook hebben we ambities om Saarein weer vaker en langer open te laten zijn. We willen vaker evenementen organiseren in de avond, maar ook overdag. En we willen een grotere rol spelen in onze community door onze opbrengsten te steken in bestaande en nieuwe initiatieven die de positie van vrouwen en LHBTQIAP+ personen bevorderen.

En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Als je kan, draag dan bij met een donatie. Deel deze actie met vrienden, familie en allies in je netwerk. Help ons om dit plan te realiseren! ✨🏳️‍🌈